Friday, April 20, 2007

BICIKLIZAM


Kao prvo, najèešæi uzrok boli kod zaljubljenika u biciklizam jesu koljena. Kada osjetite bol u koljenima najbolje je otiæi doktoru. Ne mora biti ništa ozbiljno ali bolje sprijeèiti nego lijeèiti.

Ukoliko tijekom vožnja osjetite bol u koljenu, siðite sa bicikla, sjednite i stavite nogu u opušteni položaj. Lagano savinite koljena i odmorite se desetak minuta. Možete odmarajuæi lagano i masirati okolne mišiæe, ali lagano.

Morate li nastaviti vožnju, vozite polagano i nemojte se suviše naprezati. Kad doðete kuæi stavite leda na koljeno ali nikako duže od 20 minuta (oko 10-15 optimalno). Tretman ponavljajte što èešæe u sljedeæih 24 sata sa obaveznih sat ili dva razmaka.
Ne bi bilo naodmet uzeti neki od analgetika (poput aspirina), no opet nemojte se zalijetati u lijekove ukoliko nisu potrebni.

Sljedeæih desetak dana nemojte voziti niti naprezati, dakle, puno hodati, trèati, penjati se uz stepenice... U sluèaju da bol nikako ne prestaje niti se smanjuje, obavezno otiðite doktoru.

Ukoliko ste se udarili u koljeno, pali na njega ili vas je kamen pogodio i osjetite oštru bol pri daljnjem pokretanju, obavezno posjetite doktora!

Jedan od èestih uzroka bolova u koljenu je preveliko optereæenje na te vrlo važne zglobove. Naime ukoliko vozite sa malim okretajem pedala, odnosno pod velikim optereæenjem, koljena mogu poèeti zaribavati (poput automobilskog motora!) što može dovesti do veæih ošteæenja. Kako biste to izbjegli, vozite se (pa èak i na uzbrdicama) sa najmanjim brojem okretaja od oko 60 u minuti.

Ali zašto uopce dolazi do takvih bolova, ne samo u koljeno ne i u leðima i ostalim djelovima tijela!? Mogu biti dva uzroka tih bolova: neodgovarajuæa obuæa i neodgovarajuæe podešena bicikla (volan, sic...). Osim što vam zadaje bol neodgovarajuæe podešena bicikla vas i èini sporijima!

NAMJEŠTANJE SJEDALA:
Sjedalo mora biti tako namješteno da u najveæoj moguæoj mjeri pruža oslonac vašem tijelu. Jer ako sic stoji previše nagnut unaprijed to rezultira poveæanim naporom koljena i ruku, a i èini vožnju neudobnijom jer s takvog sjedala tijekom vožnja klizite naprijed. Takoðer, ne valja niti da je sjedalo previše unazad nagnuto jer to može izazvati bolove u kralježnici.
Isto važan faktor je i visina sjedala. Evo kako namjestiti sic – sjednite na sic i vozite se ali tako da samo PETAMA gazite po pedalama, podižite ili spuštajte sic dok ne namjestite da vam pri takvoj vožnji noga bude potpuno opružena u donjem položaju. Pri takvoj vožnji nemojte tijelo naginjati lijevo-desno, sjedite u istom položaju na biciklu. Sad kad ste podesili sic za takvu vožnju, vozite normalno gazeæi gornjim dijelom stopala kako i treba, koljena vas nikad neæe boljeti, a snaga u nogama i pritisak na pedale je optimalan. Ovo vrijedi samo za XC, gradsku vožnju i sl. svakodnevne aktivnosti, a ne za DH i sl.

NAMJEŠTANJE VOLANA:
Ako je volan preblizu, previsoko, prenisko ili predaleko to bi moglo uzrokovati bolove u vratu, rukama, kralježnici i vratu.

Èesti problemi i rješenja:

BOL U KOLJENIMA; povezan je sa neodgovarajuæom obuæom i loše podešenim sjedalom. Takoðer, èesti uzrok boli u koljenima je i vožnja na premalom broju okretaja. Idealno je vrtiti pedale izmeðu 70-100 okretaja u minuti. To možete pratiti sami ili pomoæu ciklokompjutera. Takoðer, postoje osobe kojima su noge neznatno razlièite duljine pa ta neravnoteža djeluje na koljena. Takve osobe bi trebalo stavljati uloške u obuæu da smanji razliku.
Previsoko postavljeno sjedalo uzrokuje bol u stražnjem dijelu koljena, dok sjedalo koje je prenisko ili previše unaprijed postavljeno uzrokuje bol u prednjem dijelu koljena.
Nepravilni položaj nogu na pedalama koji može biti posljedica neodgovarajuæe obuæe može uzrokovati bolove na boènim stranama koljena.

BOL U VRATU; je posljedica prenisko ili predaleko postavljenog volana.

BOL U STOPALU; je posljedica premekane obuæe i/ili vožnje u previsokoj brzini koja uzrokuje poveæani pritisak nogu na pedale.

BOL U RUKAMA; kako bi izbjegli bolove u rukama i ozljeðivanje dlanova najbolje je nositi biciklistièke rukavice kojih ima u svakom bike-shopu za kupiti. Druga važna stvar je da u vožnji ruke uvijek moraju biti blago savinute u laktu èime se smanjuje pritisak udaraca na mišiæe i kosti jer tako savijene ruke apsorbiraju udarce i neravnine.

No comments: